?

Log in

No account? Create an account
 
 
02 September 2003 @ 08:09 am
Russian language  
Before I came to the US I though that I'll speak at least 95% in English. I was wrong. Russian language literally surround me: at work, at home, and outside.
Really:
1) At work: Andrew Shlykov, Dhia, and Zhanna. All they speak Russian. For Andrew Russian is native language, Dhia studied several years in St.Petersburg University, Zhanna came from Kazakhstan. So Russian is native language for her.
2) At home: I rent my apartment with Andrew Shlykov. But Andrew is not only source of Russian language. There are a lot of Russians in our apartment buildings. They prefer to speak Russian with me.
3) Couple of days ago we went to party with Indians. Of course they know Russian too, because they studied and worked in USSR. :-O
 
 
 
Maxhobober on September 2nd, 2003 10:14 am (UTC)
Не отрывайся от корней, бля ;)
Dennis Gorelikdennisgorelik on September 2nd, 2003 11:20 am (UTC)
Another Russian
4) Max Cherepanov. Also forces me to speak Russian...
(Anonymous) on September 2nd, 2003 10:12 pm (UTC)
Денис,

наслаждайся, а то и не заметишь как прийдет время, что твои дети уже не будут понимать русский язык. И будет как у моего старого друга в Беркли. Дети по русски не говорят и он чтоб без рукоприкладства вынужден им втолковывать на английском как дальше жить :(

Сергей
Dennis Gorelikdennisgorelik on September 3rd, 2003 06:04 am (UTC)
Children & English
I think this is good that children speak English - they help parents to speak English better. As a result, family income grows. :-)
(Anonymous) on September 3rd, 2003 09:46 am (UTC)
Re: Children & English
Hah! Dennis!

Not money at all :) He (father) speaks pretty well in English :) but kids forget Russian. And most painful they do not want to speak in Russian even for "money". Technically you have better competition because you know another foreign language. FYI this family about 10 years in immigration it's quite enough to study English.

And just for fun – employer hired you for something else then English language. So my point - it's real good that you study English but it's not all even in USA :)


Dennis Gorelikdennisgorelik on September 3rd, 2003 11:36 am (UTC)
Re: Children & English
I think that children are right about lack of desire to speak Russian. Instead of practising in Russian they may spend this time and learn something else. For instance computer programming or management. Or even try to run their own business.
Why do you think that Russian language has any essential value in the US?
Of course it's better to know Russian language than don't know it. But real choice is a little bit different. Something like that: "know Russian" vs "know Friench" vs "know programming" vs "run a business" vs "know anything else".
Russian language is relatively useless from "efforts/results ratio" point of view.

------
My employer hired me because of two things:
1) Technical knowledge in software development.
2) Spoken English skills.
Both were necessary.
(Anonymous) on September 3rd, 2003 01:59 pm (UTC)
Re: Children & English
Денис,

не буду насиловать твое сознание английским. Напишу по русски так как много получится :)

Ну то что любое знание рентабельно - это понятно. Другое дело что в Америке всегда трудно сказать что тебя спасет и что тебя погубит в поисках работы или в потере оной (это тебя только ожидает, дай бог не скоро).
Но главный поинт если ты заявляешь какое то знание, то ты должен в этом быть действительно профи. Т.е. у детей был шанс получить второй язык, тем более что он родной и они говорили до 5-7 лет на нем. Причем второй язык не на уровне воскресной школы, а на нормальном т.е. на натив.

Есть ли резон? да есть, так один из детей хочет быть юристом и в обшем он старается, хотя слабовато. Старший хочет быть американцем и очевидно такая плебейская профессия как программист в его планы не входит... увы.

Дети беспорно талантливые, тот же старший чемпион Калифорнии по шахматам среди школьников.

Другой пример - мой знакомый американец - выучил русский (4 года в МГУ) сейчас у него нет проблем с работой. В обще то он менеджер по нефтяным проектам т.е. русский только довесок :)

Работал в Баку, сейчас в Казастане - сколько он получает? очевидно, не секрет, обычно это далеко за 100К.

Ему достаточно открыть рот на интервью чтоб стало ясно, что с ним правительсва этих уважаемых стран работать будут.

Ясень пень что мы сами стремимся к тому же, чтоб с первых слов на интервью стало понятно - что чувак так говорит по английски хотя это его не родной язык, так каким же он спецом должен быть "в натуре"?

У меня интервью с моим нынешнем работадателем начилось с того, что он сразу перевел разговор на то, что как США и СССР распорядились научными исследованиями разгромленной Германии. Понятно что его интересовала другая точка зрения которую он не владея русским языком узнать не мог. Так мы там такие теории стали задвигать, что другим пришось нас прервать и сказать, что вообщем мы здесь по другому поводу, но уже было очевидно, что меня берут :)

В общем по разному бывает - инглиш то же вещь полезная :)

(Anonymous) on September 4th, 2003 09:06 am (UTC)
Hey Dennis
Hey Dennis. It's Dave from Cincinnati. I just found your live journal and wanted to say HI. Hope things are going well for you down in Memphis. I got your last email and am working on a response. But with work, moving, and getting married, my response time is a little longer.

Talk to you soon.
Dennis Gorelikdennisgorelik on September 6th, 2003 10:28 am (UTC)
Hey, Dave :-)
Ok, Dave,
I'm looking forward your response.